Hvilke former for magnesium er bedst?

Læsetid: 2-3 min
Hvilke former for magnesium er bedst?

Se det fulde udvalg af magnesiumprodukter her

Magnesium er vigtigt for mange ting

EFSA, European Food Safety Authority, er et EU-agentur, hvis hovedopgave er at rådgive EU's lovgivere om fødevaresikkerhedsspørgsmål. Fødevarestyrelsen overholder EFSA:s og EU:s lovgivning vedrørende næringsstoffer. EFSA mener, at magnesium har følgende vigtige egenskaber i den menneskelige krop: 

  • Magnesium bidrager til elektrolytbalancen. 
  • Magnesium hjælper med at opretholde normale tænder. 
  • Magnesium hjælper med at opretholde en normal knoglestruktur. 
  • Magnesium hjælper med at reducere træthed og udmattelse. 
  • Magnesium bidrager til et normalt energistofskifte. 
  • Magnesium bidrager til nervesystemets normale funktion. 
  • Magnesium bidrager til normal muskelfunktion. 
  • Magnesium bidrager til normal proteinsyntese. 
  • Magnesium bidrager til normal psykologisk funktion. 
  • Magnesium spiller en rolle i celledelingsprocessen. 

Der er også masser af forskning, der viser, at magnesium har væsentligt vigtigere funktioner i kroppen end EFSA:s liste. Allerede i 2016 skrev forskere i det videnskabelige tidsskrift Magnesium Research, at magnesium er et af de vigtigste mikronæringsstoffer i menneskekroppen. Det er involveret i en række biokemiske processer, der er afgørende for den korrekte funktion af det kardiovaskulære system (hjerte og kar), fordøjelsessystemet (mave og tarme), det endokrine system (hormoner) og det osteoartikulære system (knogler og led). Magnesium spiller også en vigtig rolle i forhold til neurotransmittere i hjernen i forbindelse med udvikling af for eksempel nedstemthed. Personlighedsændringer, herunder apati, nedstemthed, forvirring og stress, observeres, når der er mangel på magnesium ifølge forskerne. Allerede i slutningen af ​​1960'erne konkluderede forskerne, at magnesium var involveret i mere end 300 enzymatiske reaktioner i kroppen. I dag ved vi, at tallet er meget højere. 

Magnesiumafhængige proteiner transporterer andre vigtige ioner såsom calcium, kalium og natrium ind og ud af cellen. Lider du af magnesiummangel, påvirkes disse ioner også negativt. Magnesiummangel kan også føre til et overaktivt nervesystem, hvilket igen kan føre til overdreven følsomhed over for lyd og andre stimuli, men også trækninger og uregelmæssig hjerterytme. Mangel på magnesium kan også føre til mangel på kalium, da der frigives mere kalium fra cellen til blodet og skylles ud gennem urinen, hvis du ikke har nok magnesium. Mangel på D-vitamin, som ikke forbedres af kosttilskud, kan betyde, at du mangler magnesium, fordi der skal magnesium til for at omdanne inaktivt D-vitamin til aktivt D-vitamin. Magnesium er også til stede i klorofyl, som er nødvendigt for, at fotosyntese af planter kan finde sted. Uden magnesium ville fotosyntese ikke være mulig, og liv ville ikke kunne eksistere på jorden. 

Mangel på magnesium 

Af alt magnesium i kroppen findes 50-65 % i skelettet, omkring 20 % i musklerne og resten i andet blødt væv. Mindre end 1 % af kroppens samlede magnesium findes i blodserum. Magnesium Research skriver, at dårlig kost, mave-tarmsygdomme, nyresygdomme, insulinresistens, problemer med at regulere blodsukkeret, alkoholisme, stress og visse lægemidler kan føre til magnesiummangel. Desværre, da koncentrationen af ​​magnesiumioner uden for cellen ikke afspejler niveauet inde i cellen, er ingen af ​​de nuværende metoder til at evaluere magnesiumstatus helt tilfredsstillende. For at vurdere magnesiumstatus kan der være behov for flere forskellige typer laboratorieundersøgelser i kombination med en klinisk vurdering. Du kan vise normale magnesiumniveauer i serum, men stadig have mangel på totalt magnesium i kroppen. Desværre viser undersøgelser af folks kostvaner konsekvent, at enormt mange mennesker indtager for lidt magnesium gennem mad og drikke. 

Forskellige typer magnesium

Magnesium er den fjerde mest udbredte kation i kroppen og den næststørste kation i cellen. En kation er en positivt ladet ion. Den positive magnesiumion danner et magnesiumsalt, hvis den binder sig til en negativt ladet ion, en såkaldt anion. Magnesiumionen kan også binde til en aminosyre og danne et aminosyrekompleks eller til en syre og danne et kompleks med en syre. Magnesium er, i mad eller drikke, altid bundet til et andet stof. 

Magnesiumsalte har brug for tilstrækkelige niveauer af saltsyre i maven for, at deres bindinger kan brydes. Det sure miljø i maven bryder bindingen af ​​magnesiumsaltet, og der dannes frie magnesiumioner. Magnesiumionen transporteres derefter til tarmkanalen, hvor de når blodbanen og andre dele af kroppen via ionkanaler i tarmen. Personer, der tager calciumcarbonat eller protonpumpehæmmere såsom Omeprazol (Losec), Lansoprazol (Lanzo) og Esomeprazol (Nexium), kan have så lave niveauer af mavesyre, at nedbrydningen af ​​magnesiumsalte ikke forekommer. Dette fører til nedsat evne til at optage magnesium fra mad eller fra kosttilskud. 

Magnesium bundet til aminosyrer (eller syrer) optages derimod på andre måder i kroppen. Det skyldes, at de stærke og stabile bindinger mellem magnesiumionen og aminosyren/syren kan modstå mavesækkens lave pH-værdi. Magnesium bundet til aminosyrer/syrer optages som et kompleks af blodet og ikke som frie magnesiumioner. Der er flere kanaler i tarmene for magnesium bundet til aminosyrer/syrer, end der er ionkanaler til den frie magnesiumion. Som følge heraf har magnesium bundet til aminosyrer/syrer normalt en højere optagelse end magnesiumsaltene. Dette er årsagen til, at magnesiumbisglycinat (magnesiumglycinat) også optages af personer med lavt saltsyreniveau i maven. 

Omkring 30-40 % af det indtagede magnesium absorberes af den sidste del af tyndtarmen og omkring 5 % af tyktarmen. Den resterende mængde udskilles i fæces eller urin. En lille del reabsorberes og føres tilbage til blodbanen via nyrerne. Du optager altså ikke alt det magnesium, som du putter i munden. 

De former for magnesium, som vi anser for at være de bedste 

Der er masser af forskellige former for magnesium, men vi synes, at følgende er bedst. 

Magnesiumglycinat/magnesiumbisglycinat

Magnesiumglycinat og magnesiumbisglycinat er to forskellige navne for den samme type magnesiumform. Magnesiumglycinat er magnesium bundet til aminosyren glycin. Magnesiumglycinat er en form, der er meget veltolereret og har en meget høj biotilgængelighed. Denne form tages ofte for at påvirke søvnen positivt. 

Magnesiummalat 

Magnesiummalat er magnesium bundet til æblesyre. Magnesiummalat er en form, der er meget veltolereret og har en meget høj biotilgængelighed. Det forbliver længst i blodbanen af ​​alle former for magnesium. Magnesiummalat har også mest elementært magnesium af magnesiumglycinat, magnesiumcitrat og magnesiumtaurat. 

Magnesiumcitrat 

Magnesiumcitrat er magnesium bundet til citronsyre. Det er en form, der tolereres godt og har en meget høj biotilgængelighed. Det anbefales til personer, der har brug for at øge deres magnesiumniveauer hurtigt. Det har en mild afførende virkning. 

Magnesiumtaurat 

Magnesiumtaurat er magnesium bundet til syren taurin. Magnesiumtaurat er en form, der tolereres godt og har en høj biotilgængelighed. Taurin virker som en beroligende neurotransmitter i nervesystemet. 

Magnesium L-threonat og andre magnesiumformer

Magnesium L-threonat er ikke godkendt i EU i henhold til EU-kommissionens forordning nr. 1170/2009. Den må derfor ikke sælges inden for EU. Dem, der sælger eller importerer Magnesium L-threonat til EU, gør det derfor ulovligt, og det gælder uanset, om du er privatperson, der køber fra en udenlandsk part, eller om det er en virksomhed, der importerer Magnesium L-threonat. 

Elementært magnesium 

Fordi magnesium altid er bundet til et andet stof, betyder det, at du ikke kun får magnesium, når du tager et magnesiumtilskud. Elementært magnesium er mængden af ​​rent magnesium, du får i dig, når stoffet, som magnesiumet er bundet til, er trukket fra. Får du fx 100 mg magnesiummalat, betyder det, at du faktisk får 15 mg magnesium og 75 mg malat. Magnesiummalat indeholder omkring 15% elementært magnesium. Det er derfor vigtigt at vide, hvor meget elementært magnesium du får i dig. Med tre kapsler af vores nye magnesium får du 300 mg elementært magnesium, hvilket er en optimal dosis. Nogle producenter af magnesiumtilskud sniger magnesiumoxid ind i bisglycinatformen af ​​magnesium, men det står ikke på etiketten; således er der kun magnesiumbisglycinat eller magnesiumglycinat på etiketten, selvom der er magnesiumoxid i produktet. Det betyder, at producenten kan skrive, at du skal tage et mindre antal kapsler som daglig dosis. Det betyder dog, at du får en magnesiumform med meget lav optagelse. Magnesiumoxid er ikke farligt, men det har ekstremt lav biotilgængelighed. 

Egenomsorgsprotokol

Vores egenomsorgsprotokoller bør ikke bruges til at diagnosticere, behandle eller helbrede sygdomme. Vores egenomsorgsprotokoller er råd og tips til egenomsorg, som ikke erstatter konventionel sundhedspleje. Kosttilskud bør ikke bruges som erstatning for en varieret kost. Det er vigtigt med en varieret og afbalanceret kost og en sund livsstil.

Forfatter

Litteraturhenvisninger

Vis litteraturhenvisninger

Serefko A, Szopa A, Poleszak E. Magnes Res. 2016 Mar 1;29(3):112-119. doi: 10.1684/mrh.2016.0407. PMID: 27910808.

Volpe SL. Magnesium. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Ames, Iowa; John Wiley & Sons, 2012:459-74.

Rude RK. Magnesium. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, Mass: Lippincott Williams & Wilkins; 2012:159-75.

Witkowski M, Hubert J, Mazur A. Methods of assessment of magnesium status in humans: a systematic review. Magnesium Res 2011;24:163-80.

Gibson, RS. Principles of Nutritional Assessment, 2nd ed. New York, NY: Oxford University Press, 2005.

U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. Usual Nutrient Intake from Food and Beverages, by Gender and Age, What We Eat in America, NHANES 2013-2016external link disclaimer; 2019.

Swaminathan R. Magnesium metabolism and its disorders. Clin Biochem Rev. 2003;24(2):47-66.

Uysal N, Kizildag S, Yuce Z, Guvendi G, Kandis S, Koc B, Karakilic A, Camsari UM, Ates M. Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best? Biol Trace Elem Res. 2019 Jan;187(1):128-136.

Weiss D, Brunk DK, Goodman DA. Scottsdale Magnesium Study: Absorption, Cellular Uptake, and Clinical Effectiveness of a Timed-Release Magnesium Supplement in a Standard Adult Clinical Population. J Am Coll Nutr. 2018 May-Jun;37(4):316-327.

Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.

Abbasi B, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9.

Werner T, Kolisek M, Vormann J, Pilchova I, Grendar M, Struharnanska E, Cibulka M. Assessment of bioavailability of Mg from Mg citrate and Mg oxide by measuring urinary excretion in Mg-saturated subjects. Magnes Res. 2019 Aug 1;32(3):63-71.

Uysal N, Kizildag S, Yuce Z, Guvendi G, Kandis S, Koc B, Karakilic A, Camsari UM, Ates M. Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best? Biol Trace Elem Res. 2019 Jan;187(1):128-136.