Urinvejsinfektion, antibiotika, sundhed og egenomsorg

Læsetid: 3-4 min
Urinvejsinfektion, antibiotika, sundhed og egenomsorg

Bør jeg tage antibiotika mod urinvejsinfektion

Urinvejsinfektion er et almindeligt problem, som rammer omkring 50 procent af alle kvinder på et tidspunkt i deres liv. Fordi kvinder har kortere urinrør end mænd, rammes kvinder oftere end mænd. Der er flere forskellige bakterielle infektioner i urinvejene, der alle kaldes urinvejsinfektioner, men sværhedsgraden adskiller sig fra små og ukomplicerede urinvejsinfektioner i blæren hos en ellers rask kvinde, som ikke har andre urinvejsproblemer til mere komplicerede, langvarige og tilbagevendende problemer med påvirkninger på nyrerne. Mænd, der lider af urinvejsinfektioner, er næsten altid komplicerede, fordi prostata ofte er involveret. Urinvejene omfatter urinrøret, blæren, urinlederne og nyrerne. 

Escherichia coli (E. coli)

Et klart flertal af alle urinvejsinfektioner, både hos dyr og mennesker, skyldes bakterien Escherichia coli (E.coli), men ikke den samme stamme af E.coli, der giver mave-tarmproblemer. E.coli findes naturligt i tarmene, men bør ikke være til stede i særlig grad i urinrøret. Nummer to blandt de bakterier, der forårsager urinvejsinfektion, er Staphylococcus saprophyticus. Bakterier i tarmene kan nå urinrøret, hvilket kan forårsage urinvejsinfektion. Hvis bakterier vandrer fra tarmen til skeden og har mulighed for at formere sig og kolonisere mikrofloraen, er der risiko for at udvikle en urinvejsinfektion. Antallet af bakterier, hvor stærke disse er, strukturelle faktorer vedrørende urinvejene og dit immunsystems status er parametre, der bestemmer, hvor alvorlig urinvejsinfektionen bliver. 

Antibiotika og urinvejsinfektioner

Vi hørte om en kvinde, der fortalte os, at hun havde haft en kronisk urinvejsinfektion siden 2004 og havde taget 15 antibiotikakure over en periode på 12 måneder. Ved svær urinvejsinfektion, der rammer nyrerne, kræves antibiotika, men ved milde urinvejsinfektioner er gentagen indtagelse af antibiotika problematisk, da det kan føre til alvorlig ubalance i tarmfloraen, som igen kan føre til mange andre alvorlige problemer, herunder svækket immunsystem. Det kan igen føre til, at man aldrig rigtig kommer af med urinvejsinfektionen. Derudover kan antibiotika påvirke vaginalfloraen negativt. Et kronisk indtag af antibiotika er ikke den rigtige strategi for at slippe af med urinvejsinfektion. Derudover øges antibiotikaresistens hos bakterier, der forårsager urinvejsinfektioner. Det bliver en ond cirkel. 

Der er mennesker, der har følelser af urinvejsinfektion mere eller mindre hele tiden. Kroniske urinvejsinfektioner på skift kan være et tydeligt tegn på, at der er noget galt med kroppens evne til at pleje og neutralisere bakterielle infektioner. Urinvejsinfektion kan være utrolig besværligt, og det er forståeligt, hvis man som ramt kan finde på at tage midler i brug for at slippe af med infektionen, men det kan være klogt at tænke både kortsigtet og langsigtet. Skolemedicinsk behandles urinvejsinfektion normalt med antibiotika. Problemet med antibiotika er som sagt en øget risiko for antibiotikaresistens og at der er risiko for ubalance i tarm- og skedefloraen, som kan føre til mange problemer, herunder vækst af svampe, men også gentagne urinvejsinfektioner. Hvis bakterier når nyrerne, kan de forårsage bækkenbetændelse, hvilket ikke er godt; Tilstanden kan blive livstruende, hvis disse bakterier når blodbanen. Her er antibiotika selvfølgelig på sin plads. 

Tips til at slippe af med urinvejsinfektion

Hvad kan man gøre for at slippe af med urinvejsinfektionen naturligt, uden at ødelægge tarmfloraen og måske vigtigst af alt ikke at få urinvejsinfektionen tilbage? 

  1. Du skal altid tisse om nødvendigt, det vil sige ikke holde dig. 
  2. Drik rigeligt med vand i løbet af dagen. 
  3. Tag ikke antibiotika som en første handling, da den kan dræbe gode bakterier, som igen kan føre til efterfølgende svampeinfektioner i underlivet og alvorlige ubalancer i floraen både i tarmene og skeden. Ved sværere urinvejsinfektion kontaktes sundhedsplejen, og vores tips erstatter ikke konventionel sundhedspleje. 
  4. Drik ikke tranebærjuice, fordi den for ofte er tilsat sukker, som kan forværre en af ​​de grundlæggende årsager til, at urinvejsinfektionen opstår - svækket immunforsvar. Desuden er den aktive ingrediens i tranebærjuice normalt ikke til stede tilstrækkeligt i almindelig tranebærjuice, så selvom du drikker helt usødet tranebærjuice, er det usandsynligt, at du vil slippe af med en igangværende urinvejsinfektion. 
  5. Stop indtag af sukker, sodavand, slik, kager, hvede i alle former, (også spelt, bulgur, couscous, pasta og brød). Stop også med at spise rug, byg, bønner (herunder ugærede sojabønner, sojamælk og tofu), fastfood, majs, kunstige sødestoffer og rawfood-bagværk indeholdende agave. Det kan gøre en stor forskel på sigt. 
  6. Start hver morgen med et stort glas vand, hvori du presser en halv økologisk citron og en lille knivspids keltisk salt. 
  7. Kosttilskud 
    1. Det vigtigste supplement at tage er D-mannose. Det er den aktive ingrediens i tranebærjuice (også i bær, ferskner og æbler blandt andet). D-mannose hjælper med at helbrede omkring 90 procent af alle urinvejsinfektioner på en til to dage ifølge Dr. Mercola, medmindre urinvejsinfektionen skyldes E.coli. D-mannose er et monosaccharid, der ikke giver de leverproblemer, som fruktose kan give. Den er 10-50 gange kraftigere i sin behandling mod urinvejsinfektioner end tranebær. Kroppen optager D-mannose meget langsommere end glucose og meget små mængder metaboliseres, så effekten på blodsukkeret er lille. Hoveddelen af ​​D-mannose filtreres i nyrerne og passerer via blæren gennem urinvejene ud af kroppen. D-mannose bidrager til en sund flora i urinvejene og E. Coli bliver sværere at få. Cellevæggene i E.Coli har små vedhæng, der kaldes fimbria, som gør, at E. Coli-bakterien kan sætte sig fast på blærens cellevægge. Vedhænget er lavet af et kompleks af aminosyrer og sukkerarter, dvs. et glykoprotein, der gør dem klistrede. Desværre forårsager dette, at bakterierne ikke udskilles særlig let. D-mannose binder sig til fimbria, så bakterierne kan udskilles. D-mannose påvirker ikke de, for urinvejene, gunstige bakterier, som er en forudsætning for et godt helbred i urinveje og blære. Dr. Joseph Mercola skriver, at rotter, som fik deres urinrør inokuleret med E.coli, og som fik D-mannose, havde signifikant lavere niveauer af E. Coli-bakterier i urinen sammenlignet med rotter, som ikke fik D-mannose. Han skriver endvidere, at E.Coli-smittede rotter, som fik et D-mannose-lignende stof, viste en reduktion af bakterier, der binder sig til urinvejene med 90 pct. Vi anbefaler to kapsler om dagen med eller uden mad. I tilfælde af vanskeligheder kan du fordoble dosis i en til to dage. 
    2. Øg indtaget af probiotika af højeste kvalitet og som indeholder mange stammer. Flora Plus+ er det bedste probiotikum, vi er stødt på. 
    3. Tag endda multivitaminer i whole food-kvalitet såsom One Daily. 
    4. Tag en C-vitamin tablet af denne art til morgenmad. C-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion blandt andet. 
    5. Olivenbladekstrakt har vist sig at modvirke flere skadelige bakterier i testundersøgelser, inklusive E. Coli. Tag en kapsel efter hvert måltid, i alt tre kapsler om dagen ved tre forskellige lejligheder. 

Urinvejsinfektion afhænger af flere faktorer, og som med de fleste helbredsproblemer skal du håndtere flere af disse på samme tid, men protokollen ovenfor med primært Dr. Mercolas D-mannose er en rigtig god hjælp på vejen til at slippe af med urinvejsinfektion en gang for alle. 

Bemærk, at blærebetændelse er en betændelse i blæren, og det behøver ikke at skyldes bakterier. Hvis du har feber, smerter i lænden eller maven, kan det skyldes bækkenbetændelse, som betyder, at bakterierne er vandret op til nyrerne. Hvis der er mistanke om bækkenbetændelse, skal du straks kontakte en læge. Hvis du har bækkenbetændelse, vil du få ordineret antibiotika, og du bør tage det. Tag også probiotika seks timer efter eller før det tidspunkt, hvor du har taget din antibiotika i dette tilfælde, men det er bedst at sørge for, at det aldrig kommer så vidt. 

Egenomsorgsprotokol

Vores egenomsorgsprotokoller bør ikke bruges til at diagnosticere, behandle eller helbrede sygdomme. Vores egenomsorgsprotokoller er råd og tips til egenomsorg, som ikke erstatter konventionel sundhedspleje. Kosttilskud bør ikke bruges som erstatning for en varieret kost. Det er vigtigt med en varieret og afbalanceret kost og en sund livsstil.

Forfatter

Litteraturhenvisninger

Vis litteraturhenvisninger

Sihra N, Goodman A, Zakri R, Sahai A, Malde S. Nonantibiotic prevention and management of recurrent urinary tract infection. Nat Rev Urol. 2018 Oct 25.

Armelle J. Recurrent cystisis: No medicine preventive means. Prog Urol. 2017 Nov;27(14):823-830.

Schaeffer AJ, Chmiel JS, Duncan JL, Falkowski WS. Mannose-sensitive adherence of Escherichia coli to epithelial cells from women with recurrent urinary tract infections. J Urol. 1984 May;131(5):906-10.

Läkemedelsbehandling av urinvägsinfektioner i öppenvård – bakgrundsdokumentation