Problemer med skjoldbruskkirtlen

Læsetid: 2-3 min
Problemer med skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlen eller glandula thyreoidea, som den hedder på latin, er en hormonproducerende kirtel i halsen, lige under strubehovedet. Skjoldbruskkirtelhormoner påvirker flere vigtige funktioner i kroppen såsom stofskifte, varmeproduktion og calciumstofskifte. Hvis skjoldbruskkirtlen producerer for få hormoner, opstår en tilstand kaldet hypothyroidisme, og hvis den producerer for mange hormoner, opstår hyperthyroidisme.

Uden en velfungerende skjoldbruskkirtel kan det være en udfordring at føle sig godt tilpas. Skjoldbruskkirtlen styrer al energiproduktion i kroppen, og det er let at forstå, hvor vigtigt det er, at den fungerer optimalt. Målet er at få skjoldbruskkirtlen til at fungere bedre. At hjælpe skjoldbruskkirtlen med den rette kost, god ernæring og stressreduktion er første skridt mod en sundere skjoldbruskkirtel og højere livskvalitet som resultat.

Følgende råd gælder ved problemer med skjoldbruskkirtlen:

  • Tag selen, zink, kobber, mangan og L-tyrosin

  • Tag jod ved konstateret jodmangel

  • Sørg for tilstrækkelige niveauer af C-vitamin og vitamin B6

  • Undgå sojaprodukter

  • Sørg for, at binyrerne fungerer optimalt

  • Håndter stress

  • Fokusér på en sund kost og minimer raffinerede kulhydrater

  • Ved hyperthyroidisme kan omega-3 være fordelagtigt, da det reducerer inflammation i kroppen

  • Indtag urten ashwagandha

Bivirkninger ved hyperthyroidisme

Når skjoldbruskkirtlen producerer for mange hormoner, går kroppens stofskifte på overarbejde. Hyperthyroidisme, thyrotoksikose, giftstruma eller Basedows sygdom (Graves' sygdom) er tilstande med overproduktion af skjoldbruskkirtelhormoner. Basedows sygdom er en autoimmun sygdom, hvor antistoffer i blodet stimulerer skjoldbruskkirtlen, hvilket fører til overproduktion. Personer med hyperthyroidisme føler sig ofte trætte, men har svært ved at slappe af. Rastløshed, nervøsitet, svedtendens selv i kulde, hjertebanken og rysten er almindelige symptomer. Konstant sult og undervægt trods højt kalorieindtag kan også forekomme. Andre symptomer inkluderer løs afføring, højt blodtryk og lysfølsomhed.

Problemer med hypothyroidisme

Hypothyroidisme kan være primær eller sekundær. Symptomerne inkluderer træthed, kuldskærhed, hukommelsesproblemer, forstoppelse, behov for øget søvn, nedsat stofskifte, hårtab, tør hud, skøre negle, muskelkramper og vægtøgning. Symptomerne er ofte diffuse, og blodprøver viser ikke altid tydeligt, om der er problemer. Mange lever derfor udiagnosticeret. Symptomerne bør dog altid tages alvorligt.

Hvordan fungerer skjoldbruskkirtlen?

Hypothalamus i hjernen regulerer niveauerne af skjoldbruskkirtelhormoner ved at sende TRH til hypofysen, som derefter producerer TSH (skjoldbruskkirtelstimulerende hormon). TSH signalerer til skjoldbruskkirtlen at producere T4 (et prohormon) og T3 (det aktive hormon). T4 omdannes til T3 i leveren og andre væv, som derefter regulerer cellernes stofskifte. Lav produktion af T3 og T4 resulterer i lavere energiproduktion og kuldskærhed.

Årsager – konventionel medicin

Ifølge konventionel medicin er den mest almindelige årsag til hypothyroidisme en autoimmun sygdom som Hashimotos sygdom, hvor skjoldbruskkirtelvævet ødelægges. Andre årsager kan være jodmangel eller problemer med hypofysen.

Årsager – komplementær medicin

Komplementær medicin ser også ernæringsmangel som en årsag. Stort forbrug af fødevarer som soja og rå grøntsager som kål kan påvirke skjoldbruskkirtlen negativt. Rygning kan også have en skadelig effekt, da det hæmmer skjoldbruskkirtelens funktion.

Diagnose

Diagnosen stilles typisk ved blodprøver, men urintests kan også være nyttige, da de kan afsløre subklinisk hypothyroidisme, som blodprøver ikke fanger.

Behandling

I Danmark er Levothyroxin almindeligt foreskrevet til behandling. Ved jodmangel kan dette dog forværre symptomerne, da det øger behovet for jod.

Skjoldbruskkirtel og ernæring

Næringsstoffer som selen, zink, kobber og mangan er vigtige for optimal skjoldbruskkirtelfunktion. Jod er afgørende for produktion af T4, mens vitaminer som B6 og C forbedrer cellernes respons på T3.

Stress påvirker skjoldbruskkirtlen

Stress har en negativ effekt på skjoldbruskkirtlen, da det øger kortisolniveauet, hvilket hæmmer omdannelsen af T4 til T3. Stresshåndtering er derfor afgørende for skjoldbruskkirtlens sundhed.

Afsluttende ord

Hver dag træffer du valg, der kan styrke eller svække din sundhed. Start i dag, og husk, at sundhed er et resultat af bevidste valg taget hver dag.

Forfatter