Oversigt
Personer med tilstrækkelige D-vitaminniveauer i kroppen har lettere ved at slippe af med helicobacter pylori sammenlignet med dem, der ikke har tilstrækkelige niveauer af D-vitamin, fastslår ny forskning.
Forskning af Yildirim O, et al. viser, at personer med mangel på D-vitamin har sværere ved at slippe af med overskud af helicobacter pylori. Personer med tilstrækkelige D-vitaminniveauer i kroppen har lettere ved at slippe af med helicobacter pylori sammenlignet med dem, der ikke har tilstrækkelige niveauer af D-vitamin. (Yildirim O, et al. 2017)
Helicobacter pylori er en bakterie, der forekommer i maven. Det er en af de meget få bakterier, der kan overleve i mavesækkens sure miljø. Helicobacter pylori kan klare det lave pH-niveau ved at hæve pH-værdien gennem nedbrydning af urinstof til ammoniak og kuldioxid. H. pylori, som den også kaldes, er forbundet med blandt andet kronisk gastritis (betændelse i mavesækken) og mavesår.
I den aktuelle undersøgelse blev 220 mænd og kvinder med H. pylori testet, og forskerne bemærkede, at de personer, der formåede at udrydde H. pylori, havde mere end dobbelt så høje D-vitaminniveauer (målt som 25-hydroxyvitamin, 25(OH)D via blodprøve) sammenlignet med dem, der ikke lykkedes med at slippe af med H. pylori. Der var signifikant flere patienter med D-vitaminmangel blandt dem, der ikke lykkedes med at slippe af med H. pylori trods medicinsk behandling med antibiotika.
Yildirim O, et al. opsummerer deres resultater ved at konkludere, at mangel på D-vitamin kan betragtes som en risikofaktor, når man forsøger at slippe af med H. pylori. Dette betyder, at man muligvis bør overveje D-vitamintilskud, inden man påbegynder medicinsk behandling mod H. pylori.
Forfatter
Litteraturhenvisninger
Vis litteraturhenvisningerYildirim O, Yildirim T, Seckin Y, Osanmaz P, Bilgic Y, Mete R. Adv Clin Exp Med. 2017 Dec;26(9):1377-1381. doi: 10.17219/acem/65430. PMID: 29442458.