Mange fiskeolier er harske ifølge en undersøgelse
En nyligt offentliggjort undersøgelse fra USA viste, at de tre mest solgte omega-3-fiskeolier i USA indeholder oxiderede fedtsyrer, der langt overstiger de anbefalede niveauer. Fiskeolie af højeste kvalitet er ekstremt vigtigt. Kvalitet er naturligvis afgørende, når det gælder alle typer kosttilskud, ikke kun fiskeolier, men harske fedtsyrer er sandsynligvis noget af det værste, du kan indtage.
Fiskeolie indeholder de to lange omega-3-fedtsyrer EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosahexaensyre). American Heart Association (AHA) anbefaler et dagligt indtag af EPA og DHA på 2–4 g for personer med forhøjede triglyceridniveauer. EPA og DHA har blandt andet vist sig at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, sænke blodtrykket, reducere usunde blodfedtstoffer, bekæmpe inflammationer, gøre cellemembranerne elastiske og bløde samt lindre nedtrykthed. Omega-3 i form af EPA og DHA anses for at være yderst centralt for helbredet. Desværre viser forskning følgende skræmmende fakta:
- Laboratorietests viser, at de tre mest solgte fiskeolier indeholder oxiderede fedtsyrer, der langt overstiger de anbefalede niveauer.
- Laboratorietests af 35 fiskeolier viser, at over 80 % indeholder uacceptable niveauer af oxiderede fedtsyrer.
- Laboratorietests af mere end 45 forskellige fiskeolier har vist, at over 70 % indeholder mindre EPA og DHA end angivet på etiketten.
Forskerne bag den nyligt offentliggjorte undersøgelse skriver, at oxiderede fedtsyrer spiller en central rolle i åreforkalkning, karskader og insulinresistens, og at indtagelse af oxiderede fedtsyrer yderligere øger risikoen for kardiovaskulære sygdomme som iskæmisk hjertesygdom. Derudover bidrager oxiderede fedtsyrer, der er forbundet med LDL (low-density lipoprotein), til inflammation, endoteldysfunktion (endotelceller dækker blodkarrenes inderside) og aterosklerotisk plak (plak, der forårsager åreforkalkning).
Små tætte LDL-partikler er særligt udsatte for oxidation og fører lettere til åreforkalkning sammenlignet med store, luftige LDL-partikler. Forskerne forklarer, at en mulig mekanisme, hvormed EPA reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme, er gennem at reducere oxidation af LDL. Denne funktion går imidlertid tabt, hvis de ellers sunde fedtsyrer er oxiderede, hvilket desværre er tilfældet for størstedelen af fiskeolierne på markedet.
Hvad testes?
For at undersøge oxidationsniveauer tester man såkaldte primære oxidationsprodukter, som er forskellige peroxider, altså stærkt oxiderende kemiske forbindelser. Disse måles i mængden af en peroxidgruppe pr. kilo fedt med enheden: milliækvivalenter (meq) pr. kg fedt.
Man måler også den såkaldte anisidin-værdi. Anisidin, som er et derivat af en organisk kemisk forbindelse kaldet anisole, reagerer med sekundære oxidationsprodukter som aldehyder og ketoner. Det samlede oxidationsniveau for en hvilken som helst fiskeolie er peroxidationsværdien x 2 + anisidin-værdien.
Anbefalede maksværdier:
- Peroxidationsværdi: 5 meq/kg
- Anisidin-værdi: 20 meq/kg
- Samlet oxidation: 26 meq/kg
De anbefalede maksværdier blev kraftigt overskredet, hvilket fremgår af billedet nedenfor. DS1–3 repræsenterer de testede fiskeolier, som var de mest populære fiskeolier på det amerikanske marked.
Hvorfor vi kun sælger to fiskeolier?
Vores filosofi er at tilbyde det bedste og intet andet. Vi er ikke interesserede i at have 10 forskellige fiskeolier, mange multivitaminmærker eller et stort udvalg af mærker for samme type vitamin eller mineral. Vi har specialiseret os i såkaldte high-end kosttilskud – kosttilskuddenes Rolls Royce – og intet andet. Vi mener, at det, man indtager, og som påvirker alle kroppens celler, skal være af absolut højeste kvalitet. Anden- og tredjeplads er simpelthen ikke godt nok.
Når det gælder fiskeolier, er det tydeligt, at de fleste ikke kun er af lav kvalitet, men også skadelige for helbredet. Derfor sælger vi kun to forskellige omega-3-tilskud:
- Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 (vores premium omega-3)
- ESKIO-3 (en meget god omega-3)
Professor Bo Saldeen forskede i, hvorfor nogle fiskeolier havde en positiv effekt, mens andre ikke havde nogen effekt. Han opdagede, at fiskeolier harskner forskelligt afhængigt af, hvordan de behandles i produktionsprocessen. En af de vigtigste opdagelser var, at produktionsprocessen eliminerede fiskens naturlige antioxidanter, som beskytter de sensitive fedtsyrer. Professor Saldeen udviklede en metode til at genoprette disse tabte antioxidanter, hvilket resulterede i Eskimo-3 (nu Eskio-3), som behandles yderst skånsomt for at minimere og stoppe harskning.
Hverken Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 eller Eskio-3 er koncentrerede fiskeolier. Vi mener, at koncentrerede eller højt koncentrerede fiskeolier bør undgås helt. Vores fiskeolier indeholder kun den naturlige mængde omega-3-fedtsyrer, som findes i fisken. Eskio-3 High 65% er en højt koncentreret fiskeolie, men vi har valgt ikke at tage den ind, da vi mener, at Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 og Eskio-3 er mere naturlige og bedre.
Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 har sandsynligvis den laveste peroxidationsværdi, vi har set gennem hele holdbarhedsperioden. Derefter kommer Eskio-3, som også har ekstremt lav peroxidationsværdi i hele holdbarhedsperioden. Det overstiger ikke 5 meq/kg. Mange andre producenter tester kun stabiliteten ved produktion, men hvordan ser peroxidationsværdien ud 10, 20 eller 60 dage efter produktion eller ved 37 graders kropstemperatur? Forskning viser, at de fleste fiskeolier harskner.
For anisidin-værdien er det mere kompliceret, da smagstilsatte fiskeolier ofte har en højere anisidin-værdi. Smagsstoffer forstyrrer analysen, og der findes ingen pålidelig metode til at måle anisidin-værdien i smagstilsatte fiskeolier.
Endelig skal det huskes, at selv det bedste antioxidationssystem ikke kan kompensere for en dårlig råvare. Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 kommer fra vildtfanget sockeye-laks fra Alaskas rene farvande. Eskio-3 kommer fra sardiner og ansjoser, der lever i det rene farvand ved Antarktis.
Dette er grunden til, at vi kun sælger Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 og Eskio-3. Du kan finde dem her: Omega-3-tilskud.
Forfatter
Litteraturhenvisninger
Vis litteraturhenvisningerMason RP, Sherratt SC. Omega-3 fatty acid fish oil dietary supplements contain saturated fats and oxidized lipids that may interfere with their intended biological benefits. Biochem Biophys Res Commun. 2016 Dec 21. pii: S0006-291X(16)32187-8. [Epub ahead of print]
A.C. Kleiner, D.P. Cladis, C.R. Santerre. A comparison of actual versus stated label amounts of EPA and DHA in commercial omega-3 dietary supplements in the United States
J. Sci. Food Agric., 95 (2015), pp. 1260–1267.
B.B. Albert, J.G. Derraik, D. Cameron-Smith, P.L. Hofman, S. Tumanov, S.G. Villas-Boas, M.L. Garg, W.S. Cutfield Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA Sci. Rep., 5 (2015), p. 7928.
J.A. Berliner, A.D. Watson A role for oxidized phospholipids in atherosclerosis N. Engl. J. Med., 353 (2005), pp. 9–11.
M. Bertelsen, E.E. Anggard, M.J. Carrier Oxidative stress impairs insulin internalization in endothelial cells in vitro Diabetologia, 44 (2001), pp. 605–613.
J.W. Baynes Role of oxidative stress in development of complications in diabetes Diabetes, 40 (1991), pp. 405–412.
R. Turner, C.H. McLean, K.M. Silvers Are the health benefits of fish oils limited by products of oxidation? Nutr. Res. Rev., 19 (2006), pp. 53–62.
M.F. Walter, R.F. Jacob, R.E. Bjork, B. Jeffers, J. Buch, Y. Mizuno, R.P. Mason Circulating lipid hydroperoxides predict cardiovascular events in patients with stable coronary artery disease: the PREVENT study J. Am. Coll. Cardiol., 51 (2008), pp. 1196–1202.
M.F. Walter, R.F. Jacob, B. Jeffers, M.M. Ghadanfar, G.M. Preston, J. Buch, R.P. Mason Serum levels of thiobarbituric acid reactive substances predict cardiovascular events in patients with stable coronary artery disease: a longitudinal analysis of the PREVENT study J. Am. Coll. Cardiol., 44 (2004), pp. 1996–2002.
Läkemedelsverket: Ateroskleros – Livets fiende nr 1 [Internet: http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/ateroskleros-%E2%80%93-livets-fiende-nr-1-1331]
Internetmedicin. Ateroskleros (åderförkalkning) [Internet: http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2787]
N. Lamharzi, C.B. Renard, F. Kramer, S. Pennathur, J.W. Heinecke, A. Chait, K.E. Bornfeldt
Hyperlipidemia in concert with hyperglycemia stimulates the proliferation of macrophages in atherosclerotic lesions: potential role of glucose-oxidized LDL. Diabetes, 53 (2004), pp. 3217–3225.
P. Libby, Inflammation in atherosclerosis. Nature, 420 (2002), pp. 868–874.
M. Rizzo, K. Berneis Low-density lipoprotein size and cardiovascular risk assessment QJM, 99 (2006), pp. 1–14.
S. Koba, T. Hirano, Y. Ito, F. Tsunoda, Y. Yokota, Y. Ban, Y. Iso, H. Suzuki, T. Katagiri Significance of small dense low-density lipoprotein-cholesterol concentrations in relation to the severity of coronary heart diseases Atherosclerosis, 189 (2006), pp. 206–214.
J. de Graaf, H.L. Hak-Lemmers, M.P. Hectors, P.N. Demacker, J.C. Hendriks, A.F. Stalenhoef Enhanced susceptibility to in vitro oxidation of the dense low density lipoprotein subfraction in healthy subjects Arterioscler. Thromb., 11 (1991), pp. 298–306.
M. Yokoyama, H. Origasa, M. Matsuzaki, Y. Matsuzawa, Y. Saito, Y. Ishikawa, S. Oikawa, J. Sasaki, H. Hishida, H. Itakura, T. Kita, A. Kitabatake, N. Nakaya, T. Sakata, K. Shimada, K. Shirato Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis Lancet, 369 (2007), pp. 1090–1098.
D. Firestone Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists' Society (fourth ed.) American Oil Chemists' Society, Champaign, IL (1997)
Oxidation in Omega-3 Oils: an Overview, A white paper prepared by the Global Organization for EPA and DHA Omega-3s and the Council for Responsible Nutrition (2015) Available at: http://crnusa.org/pdfs/GOED+CRNWhitePaper-Omega-3oxidation.pdf Accessed November 30, 2016