Candida - den listige gærsvejssvamp

Læsetid: 4–5 min
Candida - den listige gærsvejssvamp

Konstant træthed, fordøjelsesproblemer, irriteret hud, svampeinfektioner i underlivet og ekstremt sødetrang. Det er nogle af de problemer, som candidasvamp og anden svamp kan forårsage, hvis den får mulighed for at vokse i kroppen.

Candida er en slægt gærsvampe, der findes naturligt i vores tarmflora. Den mest almindelige er Candida albicans, som findes hos flertallet af alle raske mennesker. Når den forekommer i normale mængder, hjælper den fordøjelsen. [1,2] Hvis tarmfloraen derimod er ubalanceret, kan denne opportunistiske svamp gribe chancen for at sprede sig og blive virkelig generende i hele kroppen.

Svampeinfektioner rammer over en milliard mennesker i verden hvert år, og ifølge forskning er det et problem, der kun vokser. [3,4] Svampeinfektion opstår oftest i tarmen samt i urinvejene eller underlivet [5,6], men kan også sætte sig i næse, ører eller mundhule og svælg, på negle og i huden - gerne hvor der er fugt.

Hos mennesker med en normal eller moderat nedsat immunforsvar er candidainfektionen som regel overfladisk og ikke farlig, men kan være svær at komme af med.

Personer med stærkt nedsat immunforsvar kan derimod rammes af dybere candidainfektioner, som kan blive så udbredte, at de sætter sig i blodet (sepsis) eller påvirker vitale organer som hjerte, lunger eller hjerne. Dette kan forårsage alvorlige symptomer. I sjældne tilfælde kan en sådan systemisk infektion endda føre til døden. [7]

Hvorfor får man candida?

Der er mange faktorer, der kan forstyrre balancen i vores mikroflora. Overforbrug af antibiotika er en almindelig årsag, men problemet knyttes også til stress og den høje forbrug af sukker og junkfood. Rygning og immunundertrykkende medicin (som f.eks. kortison) er andre almindelige årsager til candida-overvækst. [8,9]

Svampeinfektioner i underlivet er meget almindelige blandt kvinder i den fødedygtige alder. Studier antyder, at så meget som 75 procent af alle kvinder kan rammes af svampeinfektion i underlivet på et tidspunkt i deres liv. [10] En årsag kan være, at svingende hormonniveauer, herunder på grund af p-piller og andre præventionsmidler, gør kvinder mere modtagelige. [11] Candida er også forbundet med fordøjelsessygdomme som IBS og visse allergiske reaktioner. [12,13]

Astmapatienter, der inhalerer kortison-spray, har større risiko for candidainfektion i svælg og mundhule. Derfor er det vigtigt at skylle munden efter hver kortison-sprøjtning. Hvis man har milde problemer, kan man prøve regelmæssigt at skylle og/eller gurgle munden med lidt økologisk kokosolie eller økologisk olivenolie blandet med en eller et par dråber æterisk olie af nelliker. [14] Man kan også blande en dråbe Iosol-jod i kokosolien, inden man gurgler. Husk på, at æterisk olie ikke bør synkes, men skal spyttes ud.

Da gærsvampe kan lide sukker, har diabetikere større risiko for at blive ramt af candida-overvækst. Som diabetiker har man højere sukkerniveauer i blodet, men også i slimhinderne og i spyt. [15]

Candidasyndromet - candida-overvækst

At candidainfektion (candidiasis) er en medicinsk tilstand, er der ingen tvivl om. Men der er også teorier om, at man kan blive ramt af såkaldt candidasyndrom - en kronisk, lavgradig overvækst af Candida albicans, som giver uspecifikke symptomer. Besværene kan omfatte alt fra kronisk træthed, irritabel tarm, tilbagevendende svampeinfektioner, nedstemthed, hjernetåge, stærk stress, stærkt sødmebehov, følsomhed over for fødevarer, hudproblemer og ledsmerter. I konventionel pleje er dette ikke en anerkendt sygdomstilstand.

Ophavsmanden til idéen om candidasyndromet er lægen William Crook, som offentliggjorde bogen The Yeast Connection i 1986. Bogen bygger delvist på lægen Orian Truss' forskning fra 1978. Ifølge Crooks teori kan candida-overvækst i tarmen føre til, at tarmslimhindens struktur forringes, således at fremmede partikler, som egentlig skal passere ud gennem tarmen, kan komme ind i blodbanen og forårsage immunreaktioner i kroppen.

Der er ikke meget forskning om sammenhængen mellem lavgradig candida-overvækst og kroniske sundhedsproblemer, men et lille antal studier understøtter en mulig forbindelse til sygdomme som IBS og kronisk træthedssyndrom. Især ét studie har vist, at patienter, der opfyldte kriterierne for candidasyndrom, blev markant bedre, sammenlignet med en placebogruppe, når de blev behandlet med det svampedræbende lægemiddel nystatin.

Flere læger, herunder William Crook, har også offentliggjort detaljerede rapporter om, hvordan livskvaliteten forbedres hos patienter, der er blevet behandlet for mistænkt candidasyndrom.

På senere tid er der faktisk kommet en forskningsoversigt om svampovervækst i tyndtarmen, en tilstand kendt som SIFO (small intestinal fungal overgrowth). I oversigten gennemgår forfatterne to studier, der begge viste, at lidt over en fjerdedel af deltagerne, som alle havde uforklarlige mave-tarmproblemer, led af SIFO. Dette antyder, at en del mennesker muligvis har problemer med lavgradig svampovervækst, men at det bliver fejltolket som noget andet eller helt overset.

Ifølge et andet studie kan selv normal forekomst af gærsvampe i tarmen forværre alkoholrelateret leversygdom, hvilket kan betyde, at visse tilstande er mere følsomme over for gærsvamp end andre.

Hvordan tester man for candida-overvækst?

Fordi symptomerne på candida-overvækst er så uspecifikke, er der også risiko for, at candida-overvækst anvendes som en "slap-diagnose" for alle mulige problemer, og at man går glip af den egentlige årsag, som kunne være overvækst af bakterier i tyndtarmen (SIBO), parasitinfektion eller inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns og ulcerøs colitis.

Derfor er det vigtigt at komme til bunds i problemet ved at få foretaget en test. Det er ikke nok bare at spytte i et glas vand og se, om spyttet "tråder sig", når det synker til bunds, som nogle mener.

Der findes afføringstests, der kan spore candida-overvækst. De kan bestilles fra specialiserede laboratorier som Genova Diagnostics og BioHealth. Det bedste er at kontakte en funktionsmedicinsk læge, som kan hjælpe dig med testen og skræddersy en behandling. Send os en mail på [email protected], så hjælper vi dig videre med et candida-protokol, som du kan teste først.

Du kan også foretage en organisk syretest (Great Plains Laboratory eller Genova Organix Profile). Denne test anvendes ikke inden for konventionel behandling og anses derfor for kontroversiel. Men en kvalificeret læge eller terapeut kan have stor gavn af den, herunder markøren d-arabinitol, som kan være et tegn på svampovervækst. D-arabinitol anvendes som markør på visse hospitaler til at diagnosticere systemisk candidainfektion.

Hvordan behandler man lavgradig candida-overvækst?

Forudsat at du ikke har alvorlige problemer med candida-overvækst, som kræver medicinsk behandling, kan du prøve følgende tre trin til at starte med.

Trin 1 - Ændr din kost for at slippe af med candida

Meget sukker og hurtige kulhydrater i kosten har forbindelse til candida-overvækst i vagina [25] og mave-tarmkanalen [26]. Der er også laboratoriestudier, der antyder, at et højt sukkerforbrug svækker immunsystemets respons på candida. [27] Derfor er det vigtigt at udelukke søde sager og spise en næringsrig kost, da dårlig ernæring også er en risikofaktor for både bakterie- og svampeinfektioner. [28]

Ifølge traditionel kinesisk medicin (TKM) skyldes svampeovervækst en overskydende mængde fugt og kulde i kroppen. Derfor anbefaler man inden for TKM primært tilberedt, varm mad og også fødevarer, der betragtes som "opvarmende". Andre diæter, der normalt anbefales mod svampeovervækst, er FODMAP, autoimmun protokol (AIP) og stenalderkost (paleo). Ketogen kost anbefales ikke, da for få kulhydrater desværre øger risikoen for mere aggressiv candida.

Hvis du mistænker svampeovervækst, er der mange vigtige diætiske råd. Send os en e-mail på [email protected] for at få et gratis candida-protokol.

Steg 2 - Dræb svampen

I dette trin anvender man plantebaserede midler, urter og næringsstoffer med antimikrobiel virkning. Der er mange alternativer - her følger nogle af de mest almindelige.

Berberin, en aktiv ingrediens der blandt andet findes i canadisk gyldenris (Hydrastis canadensis). Der er studier af candida dyrket i petriskåle (in vitro), der viser at berberin har stærk svampdræbende effekt.[30] Da berberin er så potent, anbefaler urteeksperter normalt en kortere periode på omkring 3-5 uger og derefter en pause på et par uger. Det samme gælder ekstrakt af andre candidahæmmende urter som timian[31] og oregano[32].

Laurinsyre (eller monolaurin) og kaprylsyre, to fedtsyrer der findes i kokos- og palmeolie. Kokosolie anbefales også, både indvortes og udvortes. In vitro-studier af candida viser, at disse fedtsyrer har god svampdræbende effekt,[33] men forskningen på mennesker er begrænset[34].

Undekansyre (undecylensyre) der findes i Undecylenic Acid (SF722) er en umættet fedtsyre der udvindes fra olie af ricinfrø. Den kan hjælpe med at balancere tarmfloraen og beskytte mod svampeovervækst.[35] I en ældre studie viste den sig at være seks gange mere effektiv mod svampeovervækst end kaprylsyre.[36]

Kryddernellike i form af ekstrakt i olie har vist sig at have god effekt mod Candida albicans, også lægemiddelresistent candida, både individuelt og i kombination med svampedræbende lægemidler.[37]

Laktoferrin, et protein der findes i bl.a. modermælk og spyt. Det tages normalt fra køer og har bred antibakteriel og candidahæmmende virkning.[38]

Resveratrol der findes i Dr. Mercolas Purple Defense er en forbindelse der findes i drueskal og i barken fra fyrretræer. Flere studier tyder på at forbindelsen har stærke svampdræbende egenskaber og en angiver desuden at resveratrol kunne være et sikkert og effektivt alternativ til svampdræbende salve (klotrimazol) til udvortes brug.[39]

Tea tree-olie. Dyrestudier antyder at olien fra den australske plante Melaleuca alternifolia har en god virkning mod vaginal candidainfektion,[40] og i munden (her har man gurglet med nogle dråber olie i vand)[41]. Tea tree-olie må ikke synkes da den kan give kraftige bivirkninger som opkastning, diarré og hallucinationer, den må kun anvendes udvortes.[42] Vi fraråder også brugen af Tea Tree-olie i underlivet.

Hvidløgsekstrakt kan hæmme candidasvampens dannelse af såkaldt biofilm, der gør det lettere for den at overleve. Derved mindskes svampens evne til at udvikle resistens mod lægemidler.[43] Hvidløg har også vist sig at have effekt mod candidainfektion i mundhulen og i underlivet.[44] Ifølge en klinisk undersøgelse var en vaginalcreme der indeholdt hvidløg og timian lige så effektiv som en vaginalcreme med lægemidlet klotrimazol.[45]

Steg 3 - Genopret din tarmflora for at slippe af med candida

Det sidste trin indebærer at genoprette en normal tarmflora ved langsomt at begynde at tilføre fibre og probiotika.

Probiotiske bakterier med effekt mod candidainfektion inkluderer blandt andre Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus og Lactobacillus reuteri. De to sidstnævnte har vist sig særligt effektive til at stoppe uønskede bakterier og svampe i at etablere sig.[46] Begge stammer findes i Flora Plus+. En canadisk undersøgelse fra 2001 viste, at disse stammer genoprettede og opretholdt en normal flora i underlivet hos kvinder efter kun en måneds daglig indtagelse.[47]

I en anden undersøgelse fra 2020 fik 20 kvinder med svær og kronisk candidainfektion i underlivet behandling med en gel indeholdende tre forskellige lactobaciller, herunder L. rhamnosus. Hos 45 procent af deltagerne forsvandt infektionen helt.[48] Stammen findes i Flora Plus+.

Da en ubalanceret tarmflora fremmer væksten af både candida og uønskede bakterier, er det vigtigt at opretholde en sund livsstil. Fortsæt med at spise en sund kost og undgå unødvendig stress, så minimerer du risikoen for, at candidasvampen igen tager overhånden. Kontakt vores kundeservice på [email protected] for en gratis candida-protokol.

Kilder og videnskabelige referencer

 1. Cheng SC, Joosten LA, Kullberg BJ, Netea MG. Interplay between Candida albicans and the mammalian innate host defense. Infect Immun. 2012;80(4):1304-1313.
 2. Douglas LM, Wang HX, Keppler-Ross S, Dean N, Konopka JB. Sur7 promotes plasma membrane organization and is needed for resistance to stressful conditions and to the invasive growth and virulence of Candida albicans. MBio. 2011;3(1):00254-00211.
 3. Hsu JL, Ruoss SJ, Bower ND, Lin M, Holodniy M, Stevens DA. Crit Rev Microbiol. 2011;37(4):277-312.
 4. Bongomin F, Gago S, Oladele RO, Denning DW. Global and Multi-National Prevalence of Fungal Diseases-Estimate Precision. J Fungi (Basel). 2017 Oct 18;3(4):57. 
 5. Kim J, Sudbery P. Candida albicans, a major human fungal pathogen. J Microbiol. 2011;49(2):171-177.
 6. Tampakakis E, Peleg AY, Mylonakis E. Interaction of Candida albicans with an intestinal pathogen, Salmonella entericaserovarTyphimurium.Eukaryot Cell. 2009;8(5):732-737.
 7. NIH. Systemic candidiasis. https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/1076/systemic-candidiasis
 8. Hsu JL, Ruoss SJ, Bower ND, Lin M, Holodniy M, Stevens DA. Crit Rev Microbiol. 2011;37(4):277-312.
 9. Tani N, Rahnasto-Rilla M, Wittekindt C, et al. Antifungal activities of novel non-azole molecules against S. cerevisiae and C. albicans. Eur J Med Chem. 2012;47(1):270-277.
 10. Sobel J, Candida vulvovaginitis. In: UpToDate, Barbieri R., Barss V. (Eds), UpToDate, Waltham, MA, 2012.
 11. Relloso M, Aragoneses-Fenoll L, Lasarte S, et al. Estradiol impairs the Th17 immune response against Candida albicans. J Leukoc Biol. 2012;91(1):159-165.
 12. Kumamoto CA. Inflammation and gastrointestinal Candida colonization.CurrOpinMicrobiol. 2011;14(4):386-391. 
 13. Chami N, Bennis S, Chami F, Aboussekhra A, Remmal A. Study of anticandidal activity of carvacrol and eugenol in vitro and in vivo. Oral Microbiol Immunol. 2005 Apr;20(2):106-11. 
 14. Schulze J, Sonnenborn U. Yeasts in the gut: from commensals to infectious agents. DtschArztebl Int. 2009;106(51-52):837-842.
 15. Rodrigues CF, Rodrigues ME, Henriques M. Candida sp.  J Clin Med. 2019 Jan 10;8(1):76
 16. Truss CO. Tissue Injury Induced By Candida Albicans Mental and Neurologic Manifestations. ORTHOMOLECULAR PSYCHIATRY, VOLUME 7, NUMBER 1, 1978, Pp. 17-37
 17. Schulze J, Sonnenborn U. Yeasts in the gut: from commensals to infectious agents. DtschArztebl Int. 2009;106(51-52):837-842.
 18. Berstad A, Hauso O, Berstad K, Berstad JER. From IBS to ME - The dysbiotic march hypothesis. Med Hypotheses. 2020 Feb 26;140:109648. doi: 10.1016/j.mehy.2020.109648. Epub ahead of print. PMID: 32126475.
 19. Evengård B, Gräns H, Wahlund E, Nord CE. Scand J Gastroenterol. 2007 Dec;42(12):1514-5.
 20. Gaby A. Nutritional Medicine. Concord, NH. Fritz Perlberg Publishing, 2011.
 21. Crook W.The Yeast Connection: A Medical Breakthrough. Vintage Books; Upd Rev Su edition (September 12, 1986)
 22. Erdogan A, Rao SS. Small intestinal fungal overgrowth. Curr Gastroenterol Rep. 2015 Apr;17(4):16. 
 23. Yang AM, Inamine T, Hochrath K, Chen P, Wang L, Llorente C, Bluemel S, Hartmann P, Xu J, Koyama Y, Kisseleva T, Torralba MG, Moncera K, Beeri K, Chen CS, Freese K, Hellerbrand C, Lee SM, Hoffman HM, Mehal WZ, Garcia-Tsao G, Mutlu EA, Keshavarzian A, Brown GD, Ho SB, Bataller R, Stärkel P, Fouts DE, Schnabl B. J Clin Invest. 2017 Jun 30;127(7):2829-2841. 
 24. Christensson B, Larsson L. Arabinitolkvot i urin ger tidig diagnostik av candidainfektion. Läkartidningen 48/2008.
 25. Donders GG, Bellen G, Mendling W. GynecolObstet Invest. 2010;70(4):306-321.
 26. Weig M, Werner E, Frosch M, Kasper H. Limited effect of refined carbohydrate dietary supplementation on colonization of the gastrointestinal tract of healthy subjects by Candida albicans.Am J ClinNutr. 1999;69(6):1170-1173.
 27. Man A, Ciurea CN, Pasaroiu D, Savin AI, Toma F, Sular F, Santacroce L, Mare A. An in vitro study. Mem Inst Oswaldo Cruz. 2017 Sep;112(9):587-592. 
 28. Curtis L. Crit Care Med. 2010 Dec;38(12):2428-9; author reply 2429.
 29. Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I. The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs. Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(2):195-200. 
 30. da Silva AR, de Andrade Neto JB, da Silva CR, Campos Rde S, Costa Silva RA, Freitas DD, do Nascimento FB, de Andrade LN, Sampaio LS, Grangeiro TB, Magalhães HI, Cavalcanti BC, de Moraes MO, Nobre Júnior HV. Berberine Antifungal Activity in Fluconazole-Resistant Pathogenic Yeasts: Action Mechanism Evaluated by Flow Cytometry and Biofilm Growth Inhibition in Candida spp. Antimicrob Agents Chemother. 2016 May 23;60(6):3551-7. 
 31. Jafri H, Ahmad I. Thymus vulgaris essential oil and thymol inhibit biofilms and interact synergistically with antifungal drugs against drug resistant strains of Candida albicans and Candida tropicalis. J Mycol Med. 2020 Apr;30(1):100911. 
 32. Bhat V, Sharma SM, Shetty V, Shastry CS, Rao CV, Shenoy S, Saha S, Balaji S. Contemp Clin Dent. 2018 Jun;9(Suppl 1):S3-S10. 
 33. Bhattacharyya A, Sinha M, Singh H, Patel RS, Ghosh S, Sardana K, Ghosh S, Sengupta S. Mechanistic Insight Into the Antifungal Effects of a Fatty Acid Derivative Against Drug-Resistant Fungal Infections. Front Microbiol. 2020 Sep 8;11:2116. 
 34. Omura Y, O'Young B, Jones M, Pallos A, Duvvi H, Shimotsuura Y. AcupunctElectrother Res. 2011;36(1-2):19-64.
 35. Shi D, Zhao Y, Yan H, Fu H, Shen Y, Lu G, Mei H, Qiu Y, Li D, Liu W. Antifungal effects of undecylenic acid on the biofilm formation of Candida albicans. Int J Clin Pharmacol Ther. 2016 May;54(5):343-53.
 36. Thorne Research. Undecylenic Acid. Alternative Medicine Review. 2002;7(1):68-70.
 37. Khan MS, Malik A, Ahmad I. Anti-candidal activity of essential oils alone and in combination with amphotericin B or fluconazole against multi-drug resistant isolates of Candida albicans. Med Mycol. 2012;50(1):33-42.
 38. Huang F, Song Y, Chen W, Liu Q, Wang Q, Liu W, Wang X, Wang W. Effects of Candida albicans infection on defense effector secretion by human oral mucosal epithelial cells. Arch Oral Biol. 2019 Jul;103:55-61.
 39. Shevelev AB, La Porta N, Isakova EP, Martens S, Biryukova YK, Belous AS, Sivokhin DA, Trubnikova EV, Zylkova MV, Belyakova AV, Smirnova MS, Deryabina YI. Pathogens. 2020 Apr 17;9(4):296. 
 40. Mondello F, De Bernardis F, Girolamo A, Cassone A, Salvatore G. In vivo activity of terpinen-4-ol, the main bioactive component of MelaleucaalternifoliaCheel (tea tree) oil against azole-susceptible and -resistant human pathogenic Candida species. BMC Infect Dis. 2006;6:158.
 41. Willcox M. An evaluation of tea tree oil as an alternative microbicide.Nurs Times. 2005;101(11):32-33.
 42. Larson D, Jacob SE. Tea tree oil. Dermatitis. 2012;23(1):48-49.
 43. Khodavandi A, Harmal NS, Alizadeh F, et al. Comparison between allicin and fluconazole in Candida albicans biofilm inhibition and in suppression of HWP1 gene expression. Phytomedicine. 2011;19(1):56-63.
 44. Chung I, Kwon SH, Shim ST, Kyung KH. Synergistic antiyeast activity of garlic oil and allyl alcohol derived from alliin in garlic. J Food Sci. 2007;72(9):M437-440.
 45. Bahadoran P, Rokni FK, Fahami F. Iran J Nurs Midwifery Res. 2010;15(Suppl 1):343-349.
 46. Reid G, Dols J, Miller W. CurrOpinClinNutrMetab Care. 2009 Nov;12(6):583-7.
 47. Reid G, Beuerman D, Heinemann C, Bruce AW. FEMS Immunol Med Microbiol. 2001 Dec;32(1):37-41
 48. Donders G, Bellen G, Oerlemans E, Claes I, Ruban K, Henkens T, Kiekens F, Lebeer S. The use of 3 selected lactobacillary strains in vaginal probiotic gel for the treatment of acute Candida vaginitis: a proof-of-concept study. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2020 Aug;39(8):1551-1558. doi: 10.1007/s10096-020-03868-x. Epub 2020 Apr 30.

Kontakt vores kundeservice på [email protected] for at få gratis kostvejledning samt andre gratis selvplejeråd og sundhedsprotokoller, som du kan følge, hvis du lider af candida eller anden svamp. Vores selvpleje-protokoller må ikke bruges til at diagnosticere, behandle eller helbrede sygdomme. Vores selvpleje-protokoller er råd og tips til egenomsorg, der ikke erstatter konventionel lægehjælp. Vores protokoller er kun rettet mod voksne. Kosttilskud bør ikke anvendes som erstatning for en varieret kost. Det er vigtigt med en alsidig og afbalanceret kost samt en sund livsstil.

Forfatter